Maria Baliakou

Άσκηση και ψυχική υγεία

ΑΣΚΗΣΗ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μοιράσου το άρθρο

Η συμβολή της άσκησης στην ψυχική μας υγεία

Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα της καθημερινότητάς μας διότι όταν αυτή απειλείται ή διαταράσσεται μπορεί να βλάψει όλα τα επίπεδα λειτουργίας μας και να μας καταστήσει εξαιρετικά αδύναμους να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας λανθασμένα θεωρούνται σημαντικά και άξια λόγου δυστυχώς όταν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οπότε χρειάζεται η επέμβαση του ειδικού ψυχικής υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο και αυτό δεν είναι μια εύκολη απόφαση για κάποιον διότι συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην επίλυση άλλων ζητημάτων της καθημερινότητάς τους και αμελούν ή αφήνουν τελευταίο τον εαυτό τους. Επίσης ζώντας σε μια εποχή που μας εκπαιδεύει ότι όλα πρέπει να γίνονται με μια ταχύτητα, η αναζήτηση ψυχοθεραπείας φαντάζει μια πολυτέλεια η οποία απαιτεί χρόνο και συναισθηματική επένδυση  για έναν νέο άνθρωπο.

Υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να φροντίσει τον εαυτό του και να λειτουργήσουν προληπτικά στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας και ευεξίας και μία από αυτές είναι η άσκηση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά ανεξάρτητα από το είδος και την ένταση της άσκησης που επιλέγουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στη ζωή τους σοβαρά συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.

 

 

Τι προσφέρει η άσκηση

 

Ας δούμε όμως με ποιο τρόπο μπορεί η άσκηση να λειτουργήσει ωφέλιμα στην ψυχική μας υγεία.

 

Προσφέρει ευχαρίστηση.Αυξάνει την έκκριση των λεγόμενων ενδορφινών στον εγκέφαλό μας, ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της ευχαρίστησης και της ευεξίας γενικότερα.

 

Βελτιώνει την εικόνα μας. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν ασκούμαστε μαζί με την αντιμετώπιση διαφόρων μυοσκελετικών προβλημάτων που μπορεί να μας ταλαιπωρούν μας δίνει ικανοποίηση και αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας.

 

Προσφέρει κοινωνικότητα. Οι άνθρωποι που μπορεί να υποφέρουν από σοβαρή κατάθλιψη και βιώνουν αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, όταν ασκούνται συντροφιά με άλλους ανθρώπους βιώνουν μια μορφή συντροφικότητας που την έχουν ανάγκη.

 

Διαχείριση καθημερινού χρόνου. Η τακτική και προγραμματισμένη άσκηση η οποία αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας μας βοηθά στη σωστή και δημιουργική διαχείριση του χρόνου. Είναι συχνά επιβλαβές να θεωρεί κάποιος ότι ξεκουράζεται βλέποντας τηλεόραση ή κάνοντας διατροφικές ή άλλες καταχρήσεις μετά από μια δύσκολη μέρα δουλειάς. Επίσης η ενασχόληση με κάποια ψυχαγωγική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό δείκτη καλής ψυχικής υγείας.

 

Βελτιώνει τον ύπνο. Η σωματική δραστηριότητα όταν είναι έντονη βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει την ένταση που μπορεί να έχει συσσωρευτεί και να μας εμποδίζει να χαλαρώσουμε με αποτέλεσμα να επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου μας. Η αυπνία εντείνει τις αρνητικές και δυσάρεστες σκέψεις και κατά συνέπεια τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η δύσκολη φάση της πανδημίας covid-19 ανέδειξε την μεγάλη αξία της σωματικής άσκησης στην αντιμετώπιση του άγχους αλλά και στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου που ξαφνικά έκανε την εμφάνισή του στη ζωή όλων μας.

Η συμβουλευτική ψυχικής υγείας και η διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να πραγματοποιήσει μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά του ευεργετικές για την ψυχή του.

 

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Ενημερώσεις και καθημερινές συμβουλές

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΣΤΑΔΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Η πορεία προς την απεξάρτηση

Τα στάδια της αλλαγής Όταν ένα άτομο βιώνει μια κατάσταση εξάρτησης, είτε από φάρμακα είτε από το αλκοόλ και τον τζόγο, παρόλο που αντιλαμβάνεται το

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE
ΑΓΧΟΣ

Το σώμα μου μιλά. Τι να κάνω.

Γιατί το σώμα μας μιλά Το σώμα μας συχνά μας προειδοποιεί μέσα από σημάδια για προβλήματα που προέρχονται από την ψυχική μας κατάσταση. Όταν τα

Φέρε ξανά το χαμόγελο στη ζωή σου!

Συμπλήρωσε τη φόρμα και κάνε την αρχή για μια νέα ζωή!

Ψυχολόγος Online - online συμβουλευτική