Γιατί φοβάμαι να δεσμευτώ;
Οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από έντονη πολυπλοκότητα. Είναι αλήθεια επίσης ότι στην εποχή μας οι σχέσεις περνούν κρίση και το ακούμε συχνά στον περίγυρό μας, μιας και αποτελούν αγαπημένο θέμα συζήτησης παρεών και των δύο φύλων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε και τις παλιότερες γενιές να λένε ” εμείς δεν είμασταν έτσι, σήμερα οι νέοι χωρίζουν με την πρώτη δυσκολία”. Οι σχέσεις σήμερα κλυδωνίζονται έντονα. Οι ανάγκες έχουν αλλάξει, έχουν μετατοπιστεί σε θέματα, θα λέγαμε, πιο εσωτερικά. Κάθε άνθρωπος μπαίνει σε μια σχέση με την προσδοκία ότι θα είναι ευτυχισμένος και ήρεμος, θα νιώθει την ελευθερία να είναι ο εαυτός του και ο σύντροφός του θα τον ελκύει ερωτικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Όμως στην πράξη διαπιστώνει ότι για να συμβούν όλα τα παραπάνω, απαιτείται κόπος και προσπάθεια και από τους δύο, δηλαδή η δέσμευση ότι χρειάζεται να φροντίσουν και οι δύο τη σχέση ώστε να παραμείνει υγιής και να αναπτυχθεί.
Γιατί φοβόμαστε τη δέσμευση;
Υπάρχουν άνθρωποι που και στο άκουσμα αυτής της λέξης τρέπονται σε φυγή. Πίσω από τη φυγή μπορεί να υπάρχουν κάποιοι βαθιά ριζωμένοι φόβοι, τους οποίους χρειάζεται να αναγνωρίσουμε. Ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε μερικούς από αυτούς παρακάτω.
Ο φόβος να δεθώ με κάποιον ή να πληγωθώ από κάποιον και να πονέσω.
Ο φόβος μήπως χάσω την ελευθερία μου, την ανεξαρτησία μου, την καθημερινότητά μου οπότε θα πιεστώ να αλλάξω συνήθειες.
Ο φόβος να αναλάβω την ευθύνη που απαιτεί η διατήρηση μιας σχέσης.
Μπορεί να μην αισθάνομαι αρκετά ώριμος-η να διαχειριστώ μια τέτοια κατάσταση, να θέλω να παραμείνω στην ανεμελιά μου.
Να επιζητώ μόνο την καλοπέραση οπότε απορρίπτω ο,τιδήποτε έξω από αυτό.
Να φοβάμαι ότι δεν είμαι αρκετά ικανός-η να κρατήσω έναν άνθρωπο κοντά μου για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε κάποια στιγμή θα βιώσω την απώλεια.
Να μην είμαι συνηθισμένος-η στο να ζητάω ούτε και να προσφέρω πράγματα οπότε όταν βιώνω την ανάγκη αυτή δεν γνωρίζω πως να τη διαχειριστώ, αισθάνομαι άβολα.
Να ζω αρκετά χρόνια μόνος-η και να έχω βρει τις ισορροπίες τις οποίες φοβάμαι να διαταράξω.
Τι μπορώ να κάνω
Βέβαια στην πραγματικότητα κανείς δε θέλει να είναι ή να αισθάνεται μόνος. Ωστόσο χρειάζεται ωριμότητα και ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια υγιή συντροφική σχέση. Ενδεχομένως να υπάρχουν μέσα μας άλυτα συναισθηματικά θέματα τα οποία, αν δε λυθούν, θα βγαίνουν στην επιφάνεια με τον πιο επώδυνο τρόπο και θα τορπιλίζουν την προσπάθειά μας να σχετιστούμε με σεβασμό και αγάπη προς τον άλλο.
Η συμβουλευτική ψυχικής υγείας μπορεί να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε τα θέματα αυτά, τα οποία όμως ανάλογα με την ένταση και τη σοβαρότητά τους μπορεί να χρειάζονται μια μακρόχρονη θεραπευτική διαδικασία ώστε να επιλυθούν.