Κατάθλιψη. Η σιωπηλή μάστιγα της εποχής μας
Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης η οποία ταλαιπωρεί πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Χρειάζεται να την ξεχωρίζουμε από την θλίψη η οποία μπορεί να οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός όπως για παράδειγμα μια απώλεια και να είναι μια παροδική κατάσταση.
Το καταθλιπτικό άτομο αισθάνεται μειωμένη διάθεση και συνήθως περιγράφει αυτό που νιώθει ως ακεφιά ή απόγνωση. Χάνει το ενδιαφέρον για τη ζωή, ελαττώνει τις δραστηριότητές του και δύσκολα βρίσκει ευχαρίστηση σε πράγματα που κάνει.
Η ψυχοθεραπεία έχει θεαματικά αποτελέσματα στην κατάσταση αυτή εφόσον ο θεραπευτής έχει την ικανότητα και την ευαισθησία να συναισθανθεί τον ψυχικό πόνο που βιώνει ένα καταθλιπτικό άτομο.
Λειτουργική Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι αρκετά συνηθισμένη στις μέρες μας διότι είναι συνυφασμένη με την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσει κάποιος προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ζωής του, παλεύοντας μέσα σε ένα αβέβαιο και διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.
Τα σημάδια της κατάθλιψης αυτής είναι δυσδιάκριτα διότι το άτομο τα καλύπτει πίσω από ένα πέπλο λειτουργικότητας στην καθημερινή του ζωή. Στην περίπτωση αυτή το άτομο παρόλο που βιώνει μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, προσπαθεί και καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις επαγγελματικές, οικογενειακές κ.α. υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να μην γίνονται εύκολα αντιληπτά τα συμπτώματά του από τον άμεσο περίγυρό του.
Ορισμένα χαρακτηριστικά των ατόμων αυτών είναι τα ακόλουθα:
- Η κοινωνική τους ζωή είναι περιορισμένη και δεν απολαμβάνουν όσο θα έπρεπε την συμμετοχή τους σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το συναίσθημά τους παραμένει αμετάβλητο.
- Όταν φέρνουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους συνήθως απομονώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους.
- Ασκούν έντονη και συνεχή κριτική στον εαυτό τους με αποτέλεσμα να δημιουργούν υψηλές προσδοκίες και να μην απολαμβάνουν τα επιτεύγματά τους.
- Σκέφτονται υπερβολικά και αναλύουν στο μυαλό τους το ίδιο πρόβλημα με αποτέλεσμα να το διογκώνουν και να τους εξαντλεί ψυχικά.
- Έχουν περιορισμένες δραστηριότητες οι οποίες τους βοηθούν ψευδώς να χαλαρώσουν από την ένταση της καθημερινότητας όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών ή η υπερβολική ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα.
- Μπορεί να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, φαρμάκων και διαφόρων ουσιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το στρες που νιώθουν ή να μεταβάλλουν προσωρινά το βαρύ συναίσθημα που νιώθουν.
- Το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον δεν αντιλαμβάνεται ότι το άτομο χρειάζεται βοήθεια αν το ίδιο το άτομο δεν το αντιληφθεί ή αν κάποιο εξωτερικό ερέθισμα δεν το ωθήσει να ζητήσει βοήθεια.
Τι να Κάνω
Ανεξάρτητα από την θεραπεία που μπορεί να επιλέξει να ακολουθήσει το άτομο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, συνεδρίες ψυχοθεραπείας ή συνδυασμός των δύο, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματός του το έχει ο ίδιος αρκεί να ακολουθήσει τα παρακάτω:
- Να καλλιεργεί στον εαυτό του την πίστη ότι είναι μια κατάσταση η οποία θα κρατήσει για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά θα παρέλθει.
- Να προσπαθεί να συζητά με κοντινούς του ανθρώπους και άτομα που εμπιστεύεται πραγματικά.
- Να βάζει φρένο στις αρνητικές του σκέψεις οι οποίες συντηρούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
- Να φροντίζει να υπάρχει σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά του είτε αυτό είναι κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής είτε ακόμη ένα απλό περπάτημα. Η σωματική δραστηριότητα λειτουργεί θεραπευτικά σε όλες τις ψυχικές καταστάσεις διότι ενεργοποιεί στον εγκέφαλό μας την δράση ουσιών που προκαλούν ευχαρίστηση οπότε είναι ένας απόλυτα φυσικός τρόπος να νιώσουμε ευεξία.
- Εξαιρετικά βοηθητική είναι η ενασχόληση με κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα η οποία βοηθά με έμμεσο τρόπο την έκφραση των συναισθημάτων μας.