Γενικές παραδοχές σχετικά με την κάνναβη
Σε παγκόσμιο επίπεδο η κάνναβη αποτελεί στις μέρες μας το παράνομο ναρκωτικό που παράγεται, διακινείται και καταναλώνεται συχνότερα, ωστόσο, παρά τη μακροχρόνια χρήση της και τη δημοτικότητά της, οι γνώσεις μας σχετικά με τον αντίκτυπο της χρήσης της στη δημόσια υγεία εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.
Το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την ουσία αυτή τείνει σιγά σιγά να αλλάζει παγκοσμίως καθώς πολλές χώρες υιοθετούν μια πιο ελαστική στάση ως προς την φαρμακευτική της χρήση. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει αυστηρή αντιμετώπιση για τους εμπόρους ναρκωτικών αλλά όταν πρόκειται για εξαρτημένους παραβάτες υιοθετεί παράλληλα με τις στερητικές της ελευθερίας ποινές και εναλλακτικά θεραπευτικά μέτρα που στοχεύουν στην επίλυση του προβλήματος όσων το επιθυμούν.
Για ποιο λόγο συζητάμε για την κάνναβη
Η επιτακτική ανάγκη να φωτίσουμε παραπάνω το θέμα αυτό προκύπτει από διάφορους λόγους.
Οι ετήσιες αναφορές για το θέμα της κατανάλωσης ναρκωτικών στην Ευρώπη και ευρύτερα, έχουν δείξει σταδιακή αύξηση της χρήσης κάνναβης στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών.
Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια από ειδικούς της ψυχικής υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της μακροχρόνιας κατανάλωσης κάνναβης στη ζωή τους.
Τεράστια σύγχυση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η προώθηση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία συνοδεύεται από ελλιπή πληροφόρηση μιας και συγχέει ένα ζήτημα οικονομικής σκοπιμότητας που αφορά στην καλλιέργεια της με ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που αφορά στην κατανάλωση κάνναβης με στόχο την μεταβολή της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε κατάσταση εξάρτησης.
Τι χρειάζεται να ξέρω
Μια ολοκληρωμένη επιστημονική πληροφόρηση γύρω από την κάνναβη, θα πρέπει να περιλαμβάνει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα.
Είναι βλαβερή;
Οι επιστημονικές μελέτες φέρνουν στο φως πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες η κατανάλωση κάνναβης μπορεί να καταστεί βλαβερή για τον οργανισμό, σε βιολογική και ψυχολογική βάση.
Προκαλεί εξάρτηση;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να δοθεί με τη χρήση επιστημονικών διαγνωστικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο ειδικός και όχι με βάση την εκλαϊκευμένη αντίληψη “το κόβω όποτε θέλω”.
Τι συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει η διακοπή της χρήσης κάνναβης;
Τα συμπτώματα στέρησης είναι ένα από τα κριτήρια της εξαρτησιογόνου δράσης μιας ουσίας αλλά όχι το μοναδικό.
Χρειάζεται θεραπεία;
Στις περιπτώσεις εξάρτησης η θεραπεία έχει την έννοια της αλλαγής του ατόμου σε ψυχολογικό κυρίως επίπεδο ώστε τα αποτελέσματα να έχουν διάρκεια στη ζωή του.
Πότε ένας χρήστης κάνναβης αναζητά θεραπεία και γιατί;
Οι κινητοποιητικοί παράγοντες διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να έχουν διάφορες πηγές προέλευσης.
Πως απαντώ
Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα απαντά το πρόγραμμα συμβουλευτικής ψυχική υγείας το οποίο προτείνεται από τον ψυχολόγο online και έχει την μορφή τεσσάρων ωριαίων συνεδριών, μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος να βοηθηθεί να διαμορφώσει μια άποψη βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής προτείνεται σε γονείς που καλούνται να διαχειριστούν την κατανάλωση κάνναβης από το παιδί τους ο οποίος μπορεί να είναι έφηβος ή νεαρός ενήλικας.