Maria Baliakou

Η δέσμευση μέσα στη σχέση. Τεστ αυτοαξιολόγησης.

ΖΕΥΓΑΡΙ, ΔΙΑΖΥΓΙΟ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE, ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Μοιράσου το άρθρο

 Ο βαθμός δέσμευσης μέσα σε μια σχέση

Ο βαθμός δέσμευσης των συντρόφων σε μια σχέση μπορεί να διαφέρει γιατί  έχουν διαφορετική αντίληψη ως προς την έννοια της δέσμευσης. Σε μια έρευνα λοιπόν που πραγματοποιήθηκε σε παντρεμένα ζευγάρια εντοπίστηκαν έξι σημεία, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν να εντοπίσει κανείς το επίπεδο δέσμευσής του σε μια σχέση. Αυτά είναι:

  •        Το πως περιγράφουμε το σύντροφό μας.
  •        Τα κοινά ενδιαφέροντα
  •        η κάλυψη των αναγκών
  •        Η σεξουαλικότητα
  •        Η πίστη
  •        Η θυσία

Διαβάζοντας τα παρακάτω και απαντώντας στις ερωτήσεις που ακολουθούν, μπορείς να κατατάξεις το επίπεδο δέσμευσής σου στη χαμηλή, μέτρια ή υψηλή κλίμακα και να δεις τι χρειάζεται να βελτιώσεις.

Η εικόνα για τον σύντροφο

Τα άτομα σε δεσμευμένες σχέσεις τείνουν να απεικονίζουν τους συντρόφους τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναγνωρίζουν τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους, ωστόσο επικεντρώνονται στα θετικά και δεν επιτρέπουν στα τυχόν αρνητικά να διογκωθούν και να γίνουν επιβλαβή για τη σχέση.

Μιλούν στο “Εμείς”

Κάποιος που αισθάνεται αφοσιωμένος μιλάει για τον εαυτό του ως «εμείς». Στα σχέδιά τους προσπαθούν να συμπεριλάβουν και τον σύντροφο όπου αυτό είναι εφικτό.

Η κάλυψη των αναγκών

Όσοι επιλέγουν να είναι σε σχέσεις είναι αφοσιωμένοι επειδή ικανοποιούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες (π.χ., μερικοί άνθρωποι επιθυμούν σεξ κάθε μέρα, ενώ άλλοι θέλουν έναν σύντροφο που αισθάνεται άνετα να τους δίνει κάποια ανεξαρτησία), οπότε αν οι σύντροφοι ικανοποιούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου, είναι πιθανό να είναι πολύ αφοσιωμένοι στη σχέση. Εάν προσπαθείτε να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε τον σύντροφό σας πιο αφοσιωμένο, κάντε καλή δουλειά για να καλύψετε τις ανάγκες του. Ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας δέσμευσης είναι η ικανοποίηση.

Δεν ενδιαφέρονται να κυνηγήσουν τους άλλους

Οι άνθρωποι σε δεσμευμένες σχέσεις δεν δίνουν προσοχή σε πιθανούς εναλλακτικούς συντρόφους. Σίγουρα, κατά καιρούς θα παρατηρήσουν άλλα ελκυστικά άτομα, αλλά δεν ενδιαφέρονται να τους κυνηγήσουν.

Κάνουν Θυσίες

Οι δεσμευμένοι σύντροφοι κάνουν θυσίες ο ένας για τον άλλον και δεν περιμένουν να επιστραφούν οι χάρες, τουλάχιστον όχι αμέσως. Έχουν μια πιο μακροπρόθεσμη άποψη για τα πράγματα και παίρνουν αποφάσεις με βάση το τι είναι καλύτερο για τη σχέση, όχι τι είναι καλύτερο για τους εαυτούς τους ως άτομα.

Ο αναστοχασμός για τη σχέση

Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ταμπού το να συζητούν για τη σχέση ή το βρίσκουν υπερβολικά αναλυτικό και θεωρούν ότι δεν χρειάζεται. Ωστόσο αποτελεί δείγμα συναισθηματικής ωριμότητας τα να μπορεί ο καθένας να εκφράζει το πως νιώθει μέσα στη σχέση.

Σύντομο τεστ αυτοαξιολόγησης

 Πως θα περιέγραφες το σύντροφό σου μέσα από τα δικά σου μάτια; Εστίασε σε όποια χαρακτηριστικά   θεωρείς αντιπροσωπευτικά.

 Υπάρχουν δραστηριότητες που κάνετε μαζί συχνά. Αν ναι ποιες;

 Ποιες ανάγκες θεωρείς ότι σου καλύπτει η σχέση και ποιες όχι; Ανάφερε μερικές.

 Θεωρείς ικανοποιητική τη σεξουαλική σας ζωή; 

 Έχεις σκεφτεί να φλερτάρεις με άλλο σύντροφο;

 Έχεις κάνει κάποια υποχώρηση (θυσία) για το καλό της σχέσης ακόμα και αν δεν ήταν αυτό που ήθελες πραγματικά;

Επιδιώκεις να συζητήσεις με τον-την σύντροφό σου το πως νιώθει ο καθένας μέσα στη σχέση, τι απολαμβάνει και τι όχι;

Συμπέρασμα

Η συντροφική σχέση περισσότερο από κάθε άλλη σχέση χρειάζεται φροντίδα και θετική διάθεση. Αρκετά ζευγάρια σήμερα απευθύνονται σε σύμβουλο προκειμένου να βελτιώσουν τη σχέση τους. Η συμβουλευτική ψυχικής υγείας μπορεί θαυμάσια να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο αίτημα συντρόφων.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Ενημερώσεις και καθημερινές συμβουλές

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΣΤΑΔΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Η πορεία προς την απεξάρτηση

Τα στάδια της αλλαγής Όταν ένα άτομο βιώνει μια κατάσταση εξάρτησης, είτε από φάρμακα είτε από το αλκοόλ και τον τζόγο, παρόλο που αντιλαμβάνεται το

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE
ΑΓΧΟΣ

Το σώμα μου μιλά. Τι να κάνω.

Γιατί το σώμα μας μιλά Το σώμα μας συχνά μας προειδοποιεί μέσα από σημάδια για προβλήματα που προέρχονται από την ψυχική μας κατάσταση. Όταν τα

Φέρε ξανά το χαμόγελο στη ζωή σου!

Συμπλήρωσε τη φόρμα και κάνε την αρχή για μια νέα ζωή!

Ψυχολόγος Online - online συμβουλευτική