Maria Baliakou

Παρουσίαση περίπτωσης

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE

Μοιράσου το άρθρο

Περιγραφή περιστατικού

Η Κ είναι 27 ετών, γεννήθηκε σε μια πόλη της επαρχίας αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα μαζί με τους δύο γονείς της και την μικρότερη αδερφή της.

Το αίτημά της για βοήθεια είχε να κάνει με την  μητέρα της με την οποία διατηρούσε μια έντονα συγκρουσιακή σχέση ιδιαίτερα από τη φάση της εφηβείας της και μετά.

Οι γονείς της έχουν χωρίσει εδώ και οκτώ χρόνια περίπου μετά από μια έντονη σχέση αγάπης , μίσους και συγκρούσεων.

Η Κ βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή της και αισθάνεται έντονο άγχος, το οποίο εντείνεται κάθε φορά που προσπαθεί να το συζητήσει με την μητέρα της.

Η αφορμή για να ζητήσει βοήθεια ήταν ένας ακόμη έντονος καυγάς με τη μητέρα της σχετικά με την απόφασή της να επιστρέψει στην πόλη καταγωγής και να ασχοληθεί για αρχή με την μικρή επιχείρηση του πατέρα της ο οποίος επίσης μετά το διαζύγιο επέστρεψε στην γενέτειρά του όπου ζει μαζί με μια νέα σύντροφο.

Οικογενειακό ιστορικό

Οι γονείς της Κ παντρεύτηκαν μετά από σφοδρό έρωτα και έκαναν δύο κόρες με διαφορά δύο χρόνων μεταξύ τους. Η μητέρα της, εγκατέλειψε τις σπουδές της στην ιατρική προκειμένου να ακολουθήσει τον άντρα της στην επαρχία όπου διατηρούσε μια μικρή επιχείρηση. Όμως επειδή δεν άντεχε να ζει απομονωμένη αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Αθήνα ενώ ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Ο πατέρας είχε κάποιες οικονομίες και ξεκίνησε να εργάζεται ως ηλεκτρολόγος στην Αθήνα. Η μητέρα αφού γέννησε έπιασε δουλειά σε ένα ζαχαροπλαστείο. Δεν θέλησε να συνεχίσει τις σπουδές της. Η ζωή της οικογένειας κυλούσε ομαλά σε γενικές γραμμές εκτός από κάποιες εκρήξεις ζήλιας που υπήρχαν και από τις δύο πλευρές.

Η Κ περιγράφει τον εαυτό της ως ένα παιδί κλειστό συναισθηματικά το οποίο στο σχολείο έκλαιγε με το παραμικρό και δυσκολευόταν να κάνει φιλίες. Ήταν αρκετά καλή μαθήτρια και ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε μια σχολή δημοσίων σχέσεων, ωστόσο ασχολείται ερασιτεχνικά με την κατασκευή κοσμημάτων κάτι που της αρέσει πολύ και στο οποίο έχει ταλέντο.

Η Κ ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και η αφορμή για την μητέρα να πιέσει τον πατέρα να γυρίσουν στην Αθήνα για να είναι πιο κοντά στους γιατρούς. Η σχέση του ζευγαριού ήταν επιφανειακά καλή, όμως από κάτω υπήρχε θυμός και παράπονο από την πλευρά της μητέρας η οποία κατηγορούσε τον άντρα της επειδή παράτησε τις σπουδές της και δεν εξελίχθηκε επαγγελματικά παρά μόνο πήγαινε από τη μια δουλειά στην άλλη.

Η Κ έβλεπε σπάνια  την μητέρα της χαρούμενη και όταν γελούσε εκείνη χαιρόταν διπλά.

Τον πατέρα της τον αγαπούσε και τον πονούσε ταυτόχρονα γιατί ήταν ήπιος άνθρωπος, χωρίς εξάρσεις. Δεν είχε υψηλούς στόχους, ήταν παραδοσιακός οικογενειάρχης και αγαπούσε πολύ την γυναίκα του και τα παιδιά του και πάντοτε υποχωρούσε πρώτος στα ξεσπάσματα της γυναίκας του. Η Κ θα ήθελε όμως να βάλει ο πατέρας της κάποια όρια στην μητέρα της της οποίας το θυμό προς τον πατέρα θεωρούσε αδικαιολόγητο.

Η δυναμική των οικογενειακών σχέσεων

Η σχέση των γονιών της Κ έμοιαζε περισσότερο με σχέση πατέρα και κόρης. Υπήρχε και μια διαφορά ηλικίας μεταξύ τους, 13 χρόνια , γεγονός που συνηγορούσε σ’ αυτό.

Η μητέρα διατηρούσε μια σχέση φιλική με τις κόρες της, στις οποίες παραπονιόταν διαρκώς για τη ζωή της και για τον άντρα της με αποτέλεσμα να τις φορτίζει συναισθηματικά, να μην αφήνει κανένα χώρο στα δικά τους θέματα και να επιδιώκει να είναι πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η Κ όσο μεγάλωνε ερχόταν πιο κοντά συναισθηματικά με τον πατέρα της τον οποίο στήριζε και επιθυμούσε να τον βλέπει χαρούμενο.

Η μικρότερη αδερφή ζει με την μητέρα της μετά από μια αποτυχημένη σχέση που της στοίχισε πολύ.

Στόχοι της θεραπείας

Πρωταρχικός στόχος της ψυχοθεραπείας για την Κ είναι να συνειδητοποιήσει το ρόλο της μέσα στην πατρική οικογένεια το οποίο θα την βοηθήσει να ξεχωρίσει ποια από τα συναισθήματα που νιώθει είναι δικά της και ποια ανήκουν σε άλλους και εκείνη έχει αναλάβει το ρόλο να τα εκφράσει με κίνδυνο την ψυχική της υγεία.

Σημαντικός επίσης στόχος για εκείνη είναι να συνειδητοποιήσει ότι μεγάλο μέρος του θυμού που νιώθει για την μητέρα της είναι στην πραγματικότητα ο φόβος της μήπως της μοιάσει και επαναλάβει τα λάθη της.

Εφόσον απαλλαγεί από το ψυχικό βάρος που της προκαλείται εξαιτίας των παραπάνω θα μπορέσει στη συνέχεια να επεξεργαστεί δημιουργικά τους δικούς της φόβους και να πάρει αποφάσεις για το πως θα συνεχίσει τη ζωή της έχοντας πλήρη ευθύνη των επιλογών της.

Ο online ψυχολόγος μέσα από τις συνεδρίες συμβουλευτικής  μπορεί  να καθοδηγήσει ένα άτομο να επιτύχει ένα μεγαλύτερο βαθμό αυτογνωσίας  που είναι απαραίτητος ώστε να αισθάνεται ότι πατά γερά και με ασφάλεια στα πόδια του.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Ενημερώσεις και καθημερινές συμβουλές

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΣΤΑΔΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Η πορεία προς την απεξάρτηση

Τα στάδια της αλλαγής Όταν ένα άτομο βιώνει μια κατάσταση εξάρτησης, είτε από φάρμακα είτε από το αλκοόλ και τον τζόγο, παρόλο που αντιλαμβάνεται το

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE
ΑΓΧΟΣ

Το σώμα μου μιλά. Τι να κάνω.

Γιατί το σώμα μας μιλά Το σώμα μας συχνά μας προειδοποιεί μέσα από σημάδια για προβλήματα που προέρχονται από την ψυχική μας κατάσταση. Όταν τα

Φέρε ξανά το χαμόγελο στη ζωή σου!

Συμπλήρωσε τη φόρμα και κάνε την αρχή για μια νέα ζωή!

Ψυχολόγος Online - online συμβουλευτική