Η επίδραση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στο σωματικό βάρος
Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική κατάσταση αρκετά συνηθισμένη στις μέρες μας η οποία ταλαιπωρεί άτομα όλων των ηλικιακών φάσεων. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί άνθρωποι καταφεύγουν στη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, με την προσδοκία ότι θα τους βοηθήσουν να εξαλείψουν άμεσα τα συμπτώματα που νιώθουν ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Όταν δε πρόκειται για νέους ανθρώπους και κυρίως γυναίκες, μια μεγάλη ανησυχία αποτελεί η πιθανότητα αύξησης βάρους που μπορεί να προκληθεί από την λήψη του φαρμάκου. Είναι αλήθεια πως αρκετά ψυχιατρικά φάρμακα συνδέονται με την αλλαγή του σωματικού βάρους κυρίως μετά από χρόνια λήψη του φαρμάκου. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκαλούν την παρενέργεια αυτή ωστόσο καλό είναι ο λήπτης-πτρια του φαρμάκου να το λαμβάνει υπόψη του και να δρα προληπτικά.
Τι μπορεί να βοηθήσει
Η αλλαγή του φαρμάκου. Δεν προκαλούν όλα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μεταβολές στο βάρος μέσω της δράσης τους στους υποδοχείς του εγκεφάλου μας. Η επίδρασή τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη βιοχημική ιδιοσυγκρασία του καθενός (DNA), το οποίο σημαίνει ότι το ίδιο το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους σε έναν οργανισμό ενώ σε έναν άλλο όχι. Μπορεί λοιπόν μετά από την αξιολόγηση της γενικότερης κλινικής εικόνας του ατόμου που λαμβάνει το φάρμακο, να συμφωνηθεί η αλλαγή του σε συμφωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Η σωματική άσκηση. Η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει μια μειωμένη διάθεση για οποιαδήποτε δραστηριότητα πέρα των αναγκαίων γι’ αυτό είναι καλό κάποιος να θεωρήσει δεδομένο ότι χρειάζεται να βάλει στη ζωή του κάποιο είδος σωματικής άσκησης ώστε να βοηθήσει τον μεταβολισμό του να διαχειριστεί τις τυχόν παρενέργειες (κατακράτηση υγρών, πρήξιμο κλπ). Εξάλλου έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι η άσκηση συμβάλλει στην διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.
Η ισορροπημένη διατροφή. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στην διατροφή διότι έχει συχνά παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παθητικά τις ψυχικές τους δυσκολίες, έχουν ξεσπάσματα στο φαγητό και προσπαθούν να αντλήσουν ικανοποίηση από αυτό οπότε σε συνδυασμό με την αδράνεια μπορεί να παρατηρήσουν αύξηση στο βάρος τους. Χρειάζονται μικρά και συχνά γεύματα, σνακ με λίγες θερμίδες και σπιτικό φαγητό.
Η ψυχοθεραπεία. Αφήνουμε για το τέλος το συστατικό χωρίς το οποίο όλες οι παραπάνω συνταγές είναι προδιαγεγραμμένες να αποτύχουν. Όταν η κατάθλιψη μας χτυπά την πόρτα, δεν βιαζόμαστε να τη διώξουμε, απεναντίας την καλούμε μέσα και συνομιλούμε μαζί της γιατί έχει πολλά να μας πει. Είναι ένα καμπανάκι το οποίο μας σπρώχνει να ενεργοποιηθούμε και να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Η αναζήτηση συμβουλευτικής ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη διότι θα βοηθήσει να αποκρυπτογραφηθεί το μήνυμα που κρύβει η κατάθλιψη για τη ζωή μας. Η ψυχοθεραπεία θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα βαθύτερα αίτια και να προβούμε σε αλλαγές με ασφάλεια και επίγνωση.