Τι είναι ο θυμός
Ο θυμός είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου ο οποίος εκδηλώνεται για διαφορετικούς λόγους αλλά και με διαφορετική ένταση στον καθένα από μας.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη…”Οποιοσδήποτε μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά το να είσαι θυμωμένος προς το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό, στη σωστή ώρα, για το σωστό λόγο και με το σωστό τρόπο αυτό είναι το δύσκολο”. Άρα ο θυμός αποτελεί πρόβλημα όταν βιώνεται έντονα και εκφράζεται ανάρμοστα οπότε μπορεί να έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες για το άτομο που το βιώνει.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ατόμων οι οποίοι μπορεί να καταπιέζουν τα συναισθήματα θυμού που νιώθουν και να μην τα εκφράζουν οπότε αυτά να εκδηλώνονται με τη μορφή κατάθλιψης ή διαφόρων ψυχοσωματικών προβλημάτων.
Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να καθοδηγήσει το άτομο ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταφέρει να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή προς όφελος της ψυχικής του υγείας γενικότερα. Ο ψυχολόγος online μπορεί να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης θυμού το οποίο θα βοηθήσει στη γρήγορη επίλυση του προβλήματος.
Πότε αισθανόμαστε θυμό
Ας δούμε ποιες είναι οι καταστάσεις εκείνες που μπορεί να προκαλέσουν το αίσθημα του θυμού. Θα αναφέρουμε ορισμένες ενδεικτικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν και άλλες.
Όταν αισθανόμαστε αδικημένοι στην προσωπική ή στην επαγγελματική μας ζωή.
Όταν θέλουμε να επιβληθούμε σε κάποιον και θεωρούμε ότι μέσα από το θυμό μπορούμε να το επιτύχουμε πιο γρήγορα. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να μην συμβαίνει συνειδητά αλλά να αποτελεί κατάλοιπο των σχέσεων που έχουμε βιώσει από την παιδική μας ηλικία.
Όταν ερμηνεύουμε λανθασμένα μια κατάσταση και βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Στην περίπτωση αυτή αισθανόμαστε απειλή και ο θυμός μπορεί να είναι μια μορφή άμυνας προς τον εαυτό μας.
Όταν έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση οπότε και πάλι ο θυμός ενεργοποιείται ως αμυντικός μηχανισμός.
Εξαιτίας κάποιας οργανικής δυσλειτουργίας όπως για παράδειγμα η διαταραχή λειτουργίας του θυροειδούς αδένα.
Συνεδρίες διαχείρισης θυμού
Το περιεχόμενο των συνεδριών διαχείρισης θυμού αποτελείται από τρία βασικά μέρη.
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει την θεωρητική κατάρτιση βασικών πραγμάτων και εννοιών όπως είναι τι είναι ο θυμός, οι μύθοι σχετικά με το θυμό, ποια συναισθήματα είναι πίσω από το θυμό, τι πυροδοτεί τον θυμό κ.λ.π.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει την βιωματική εκπαίδευση που προωθεί τον αυτοέλεγχο και την επαναφορά. Μέσα από μια σειρά βιωματικών ασκήσεων το άτομο μπορεί να μάθει το πως θα αποφεύγει την κλιμάκωση και την κορύφωση του θυμού, αλλά μέσα από τακτικές όπως time out, βαθιές ανάσες, ανάσες χαλάρωσης, διερεύνηση των συναισθημάτων που βρίσκονται κάτω από το θυμό, τεχνικές αποφόρτισης.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος αφορά στην κατανόηση των βαθύτερων αιτιών της συμπεριφοράς αυτής και την σύνδεσή τους με το οικογενειακό περιβάλλον. Γιατί αυτά που μάθαμε καθώς μεγαλώναμε έχουν μεγάλη επίδραση στην συμπεριφορά , στις σκέψεις και στα συναισθήματά μας.
Στο τέλος των συνεδριών γίνεται ένας έλεγχος από το ίδιο το άτομο όλων των πληροφοριών και των τεχνικών που έχει μάθει ώστε να μπορέσει να καταρτίσει ένα δικό του σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος αυτού.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τις περισσότερες φορές η αληθινή πηγή του θυμού μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός οπότε μόνο με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορούμε να επιτύχουμε τα επιθυμητά επίπεδα της ψυχικής μας ηρεμίας.