Maria Baliakou

Μύθοι για την ψυχοθεραπεία

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE

Μοιράσου το άρθρο

Είναι ταμπού η ψυχοθεραπεία. Γιατί

Είναι γεγονός ότι η έννοια της ψυχοθεραπείας είναι αρκετά παρεξηγημένη από τον γενικό πληθυσμό διότι έχει επικρατήσει εσφαλμένα στον κοινό νου η αντίληψη ότι τα θέματα της ψυχικής υγείας είναι πρέπον να τα διαχειρίζεται κανείς μόνος του και να ζητά βοήθεια μόνο για τα προβλήματα σωματικής υγείας μιας και εκεί είναι πιο ξεκάθαρο ότι πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό.  Ωστόσο η αντίληψη αυτή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αλλάζει στις νεότερες γενιές ιδιαίτερα μετά την ψυχοφθόρα περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης που έπληξε την ανθρωπότητα και αποτέλεσε μια ισχυρή δοκιμασία των ψυχικών αποθεμάτων για πολλούς ανθρώπους. Επίσης είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι το επίπεδο μόρφωσης των νεότερων γενιών είναι σαφέστερα υψηλότερο από εκείνο των παλιότερων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία έχει ασχοληθεί κατά κόρον με ζητήματα που αφορούν στο τρίπτυχο της δομής της προσωπικότητας που περιλαμβάνει την αντίληψη-σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά-λήψη αποφάσεων του ανθρώπου. Αποτελεί για το λόγο αυτό τη βάση για την ανάπτυξη της ψυχοθεραπείας και των πρακτικών της.

Πως γίνεται

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψυχοθεραπεία γίνεται σε ¨ντιβάνι” επηρεασμένοι ενδεχομένως από δημοσιεύσεις που προσπαθούν να δώσουν μια νότα διακωμώδησης στη διαδικασία αυτή. Η πρακτική αυτή ανήκει στον Φρόιντ, ο οποίος θεωρείται πατέρας της Ψυχανάλυσης και είναι αυτός που την  ανέπτυξε διεξοδικά. Κατά τη διαδικασία αυτή ο θεραπευόμενος επεξεργάζεται τον ψυχισμό του με τη βοήθεια αφηγήσεων-συνειρμών της παιδικής του ηλικίας, με ελάχιστη παρέμβαση του θεραπευτή. Από τον Φρόιντ έως σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλές σχολές ψυχοθεραπείας οι οποίες αξιοποιούν ποικίλες τεχνικές και συνδυασμούς αυτών για να φτάσουν στον τελικό στόχο. Οι τεχνικές αυτές βασίζονται στις θεωρίες προσωπικότητας που έχουν διατυπωθεί μέσα από επιστημονικές έρευνες τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια.

 

Πόσο διαρκεί

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διάρκειας μιας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Ακόμη και εμπειρικά μιλώντας θα έλεγα ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τον χρόνο του. Εξαρτάται κάθε φορά από την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται ο ενδιαφερόμενος και από τη φύση του αίτήματός του. Η συμβουλευτική ψυχικής υγείας μπορεί να έχει σύντομη διάρκεια και να περιορίζεται σε συγκεκριμένο θέμα για το οποίο ζητά κάποιος τη γνώμη ενός ειδικού. Η συμβουλευτική online από έναν ψυχολόγο online μπορεί επίσης να προσφέρει μια τέτοιου είδους βοήθεια. Η μακρόχρονη ψυχοθεραπεία είναι προσωπική επιλογή η οποία ασφαλώς βελτιώνει καταλυτικά τα επίπεδα της αυτογνωσίας του ατόμου και τον καθιστά πιο ασφαλή στο να προχωρήσει σε αλλαγές σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής του. Με λίγα λόγια η ψυχοθεραπεία σε δυναμώνει στα σημεία που χρειάζεσαι. Η αλήθεια είναι ότι η μακροχρόνια ψυχοθεραπεία είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με κατάθλιψη όπως επίσης και εξάρτηση.

Πόσο θα μου κοστίσει

Το κόστος των συνεδριών ψυχοθεραπείας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον ενδιαφερόμενο για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι γιατί ενδεχομένως να μην εργάζεται ή το εισόδημά του μόλις και μετά βίας να επαρκεί για τα απολύτως απαραίτητα έξοδά του οπότε είναι αντικειμενικό εμπόδιο στο να αναζητήσει θεραπευτή. Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή χρειάζεται μια δικαιολογία για να το αναβάλλει και το κόστος είναι η πιο προφανή. Στην πράξη φαίνεται ότι όταν κάποιος το έχει αποφασίσει βρίσκει τον τρόπο να το κάνει αλλάζοντας τις προτεραιότητές του.

 

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Ενημερώσεις και καθημερινές συμβουλές

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE
ΑΓΧΟΣ

Το σώμα μου μιλά. Τι να κάνω.

Γιατί το σώμα μας μιλά Το σώμα μας συχνά μας προειδοποιεί μέσα από σημάδια για προβλήματα που προέρχονται από την ψυχική μας κατάσταση. Όταν τα

ΖΕΥΓΑΡΙ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE
ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Ο φόβος της δέσμευσης

Γιατί φοβάμαι να δεσμευτώ; Οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από έντονη πολυπλοκότητα. Είναι αλήθεια επίσης  ότι στην εποχή μας οι σχέσεις περνούν κρίση και το ακούμε

Φέρε ξανά το χαμόγελο στη ζωή σου!

Συμπλήρωσε τη φόρμα και κάνε την αρχή για μια νέα ζωή!

Ψυχολόγος Online - online συμβουλευτική