Maria Baliakou

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE

Μοιράσου το άρθρο

Συνδυαστικές θεραπείες για προβλήματα ψυχικής υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο στις μέρες μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά και καθώς γίνονται όλο και πιο περίπλοκα, ακολουθώντας την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της καθημερινότητάς μας, χρειάζεται να προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε μέσα από ποικίλλους δρόμους θεραπευτικών τεχνικών και συνδυασμούς αυτών ώστε να δούμε ορατά αποτελέσματα. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν έναν συνδυασμό τεχνικών ψυχοθεραπείας και ρεφλεξολογίας, που μπορεί να απαντήσει ανακουφιστικά σε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι και αναζητούν λύσεις.

 

Τι είναι η ρεφλεξολογία. Πως λειτουργεί

Η Ρεφλεξολογία είναι ένας είδος θεραπείας που περιλαμβάνει ήπια πίεση σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος των ποδιών σας (και στα χέρια ή στα αυτιά σας).

Η Ρεφλεξολογία μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χαλαροί και γεμάτοι ενέργεια. Αλλά τα οφέλη  της μπορεί να είναι βαθύτερα εάν έχετε ορισμένα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τον ακριβή τρόπο λειτουργίας της ρεφλεξολογίας, αλλά η κύρια ιδέα όλων είναι ότι διαφορετικές περιοχές των ποδιών συνδέονται με συγκεκριμένα μέρη του σώματος και ότι η πίεση σε μια περιοχή του ποδιού μπορεί να έχει επίδραση στο όργανο που αντιστοιχεί .

Μια θεωρία που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα υποστηρίζει ότι η ρεφλεξολογία λειτουργεί διεγείροντας το νευρικό σύστημα. Το πάτημα των περιοχών των ποδιών με ηρεμιστικό τρόπο διεγείρει τα νεύρα , κάτι που στέλνει ένα μήνυμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό βοηθά στη χαλάρωση του σώματος και έχει θετικά αποτελέσματα στην αναπνοή, τη ροή του αίματος, την ανοσολογική απόκριση και πολλά άλλα.

Μια άλλη θεωρία διατείνεται ότι η ρεφλεξολογία βοηθά στην αντιστάθμιση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός σας καταγράφει τον πόνο. Όταν κάνετε μασάζ στα πόδια σας, οι χαλαρωτικές αισθήσεις μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσής σας, κάτι που μπορεί να σας κάνει λιγότερο διατεθειμένους να αντιλαμβάνεστε τον πόνο ως βαθιά.

Ακόμα μια άλλη θεωρία περιγράφει ότι το σώμα σας περιέχει «ζωτική ενέργεια» που επηρεάζεται από το στρες. Εάν δεν εργάζεστε για να ανακουφίσετε το στρες, το σώμα σας μπορεί να μην λειτουργεί όσο καλά θα έπρεπε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους ή ασθένεια. Η ρεφλεξολογία πιστεύεται ότι σας βοηθά να διατηρήσετε τη ροή της ζωτικής ενέργειας μέσω του σώματός σας.

 

Που βοηθάει

Μερικοί άνθρωποι με ιατρικές παθήσεις διαπιστώνουν ότι αισθάνονται λιγότερο πόνο και δυσφορία προκαλούμενη από την ασθένειά τους, αν αισθάνονται λιγότερο άγχος και η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό. Ερευνητές 17 περίπου μελετών σχετικά με τα ψυχολογικά οφέλη της θεραπείας σε πάσχοντες, διαπίστωσαν ότι η ρεφλεξολογία ενίσχυε το αίσθημα της ευεξίας και διευκόλυνε τους ανθρώπους να διαχειριστούν τις παθήσεις τους καλύτερα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις παθήσεων στις οποίες η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει:

Άγχος μεταξύ των ανθρώπων που έχουν κάνει εγχείρηση καρδιάς.
Πόνος κατά τον τοκετό.
Πόνος αρθρίτιδας.
Μερικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως κόπωση και άβολες δερματικές παθήσεις.
Συναισθηματικός και σωματικός πόνος που προκαλείται από καρκίνο.
 Ανακούφιση για τον πόνο στην πλάτη.

Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

 

Συχνότητα συνεδριών

Μπορείτε να κάνετε μια συνεδρία ρεφλεξολογίας περιστασιακά, ως συντονισμό ή κάθε εβδομάδα για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα στην περίπτωση που θέλετε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα μιας πάθησης. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε συμβουλή από τον ρεφλεξολόγο για το πως να κάνετε κάποιες ασκήσεις μόνοι σας στο σπίτι. Μπορείτε για παράδειγμα να έχετε κάποια οφέλη με μόλις 5 λεπτά ασκήσεων ρεφλεξολογίας στα χέρια σας. Είναι εύκολο να το κάνετε κάθε φορά που νιώθετε άγχος ακόμη και στο γραφείο σας. Τυλίξτε ένα-ένα τα δάχτυλα του ενός χεριού σας με τη βοήθεια του άλλου και κρατείστε 1 με 2 λεπτά για το καθένα.

 

Συνδυασμός ψυχοθεραπείας και ρεφλεξολογίας

Θα μπορούσαμε να επισημάνουμε μια εννοιολογική συγγένεια ανάμεσα στην ρεφλεξολογία και στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, αυτή του καθρεφτίσματος. Ο ψυχοθεραπευτής έχει εκπαιδευτεί στο να ακούει, να δίνει χώρο στη σιωπή, στη γλώσσα του σώματος του θεραπευόμενου και έτσι να λειτουργεί ως ένας καθρέφτης, αντικειμενικός και αμερόληπτος για εκείνον. Επίσης η ρεφλεξολογία μπορεί να λειτουργήσει ως πρόδρομος της ψυχοθεραπείας ή συμβουλευτικής ψυχικής υγείας και να φέρει στην επιφάνεια τα βαθύτερα θέματα που απασχολούν το άτομο και ενδεχομένως έχουν σωματοποιηθεί όπως για παράδειγμα οι διαταραχές άγχους ή οι κρίσεις πανικού που μπορεί να μπλοκάρουν την καθαρότητα της σκέψης και να δημιουργούν ένα γενικότερο αίσθημα σύγχυσης. Στη συνέχεια μπορούν να λειτουργούν παράλληλα σε συχνότητα που να καλύπτει τις ανάγκες του θεραπευόμενου.

Στην περίπτωση του ψυχολόγου online, οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας πραγματοποιούνται διαδικτυακά ενώ οι συνεδρίες ρεφλεξολογίας δια ζώσης, κατόπιν συνεννόησης και εφόσον αυτό είναι εφικτό.

 


		

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Ενημερώσεις και καθημερινές συμβουλές

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE
ΑΓΧΟΣ

Το σώμα μου μιλά. Τι να κάνω.

Γιατί το σώμα μας μιλά Το σώμα μας συχνά μας προειδοποιεί μέσα από σημάδια για προβλήματα που προέρχονται από την ψυχική μας κατάσταση. Όταν τα

ΖΕΥΓΑΡΙ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE
ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Ο φόβος της δέσμευσης

Γιατί φοβάμαι να δεσμευτώ; Οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από έντονη πολυπλοκότητα. Είναι αλήθεια επίσης  ότι στην εποχή μας οι σχέσεις περνούν κρίση και το ακούμε

Φέρε ξανά το χαμόγελο στη ζωή σου!

Συμπλήρωσε τη φόρμα και κάνε την αρχή για μια νέα ζωή!

Ψυχολόγος Online - online συμβουλευτική